top of page

Vanliga frågor om strängning

Varför måste mitt racket strängas om?

Strängarna är motorn i ditt racket och beräknas bidra till 50 % av din prestation tillsammans med de övriga 50 % från ditt racket. Strängarna är därför vitala för hur ett racket spelar och presterar. Dina strängar tappar spänning för varje sekund som går, där strängarna kan upplevas som "döda" efter redan 10-15 timmars spel. Dina strängar kan upplevas döda efter de tappat cirka 20% av dess ursprungliga spänning. Det är därför viktigt att du strängar om dina rack regelbundet.

1. Precision och kontroll 

Nysträngade och tighta strängar sträcker sig mycket mindre vid bollträffen, vilket ger racketen mer kontroll. Nyare strängar producerar också mindre kraft, vilket gör bollen lättare att kontrollera. Lösa strängar, å andra sidan, sträcker sig mycket och producerar mer kraft, så bollen kan bli svårare att kontrollera. Om ett racket inte har strängats på länge kan strängarna upplevas som döda och livlösa. För varje sekund som går, tappar strängarna spänning vilket gör att de tappar precision och kontroll.

 

2. Smällda strängar

 

Ju mer slitna och ju äldre dina strängar är, desto större sannolikhet är det att de smäller när du spelar. Att smälla strängar är inte farligt, utan kan ge dig tecken på hur du träffar bollen. Om du däremot bara har ett racket och dina strängar smäller, måste du antagligen ta till en lånat rack. Det är allvarligare om dina strängar smälls mitt under en officiell match och du bara har ett racket. Ju oftare du strängar, ju lägre är sannolikheten att du smäller dina strängar.

 

3. Armvänlighet

 

Oavsett om du är en tennisspelare eller inte, har du förmodligen hört talas om tennisarmbåge. Tennisarmbåge är ett stress-inducerat underarmsmuskelproblem som kan förekomma hos tennisspelare från alla nivåer. Tennisbollar är förvånansvärt tunga, och en tennisspelares arm kan utsättas för mycket stress under varje slag. Det rekommenderas därför att du strängar om ditt tennisracket tillräckligt ofta, eftersom nya strängar absorberar stöten mycket mer än gamla och slitna strängar. Tack vare förbättrad absorption är de nya strängarna bekvämare att spela med och förhindrar utvecklingen av tennisarmbåge och dess symtom.

 

4. Spinproduktion

 

I ett tennisslag skapas spin när racketens strängar borstar igenom bollen i en snabb rörelse. Detta gör att bollen snurrar uppåt (topspin) eller nedåt (backspin). Speciellt när man producerar topspin är det viktigt att strängarna har tillräckligt med elasticitet för att kunna återgå till sin ursprungliga position efter träffen. Om strängarna förblir märkbart böjda eller förflyttade efter slaget betyder det att strängarna är för lösa eller gamla. Om strängarna är för lösa, blir det svårare att hålla trycket mot bollen och de kommer att anpassa sig till bollens rörelse, och därmed förflytta sig. Böjda strängar gör det svårare att producera spin, eftersom bollen inte får lika bra träff med strängarna.

 

5. Långsammare utveckling i ditt spel

 

Den sista anledningen du bör stränga om ditt rack är för att gamla och lösa strängar bromsar dina framsteg och din utveckling i din tennis. Tennis är i allra högsta grad en sport av "känsla", där det är viktigt att hitta en bra bollträff. Varje tennisracket har en "sweet spot", den mest optimala träffpunkten. Denna “sweet spot” är vanligtvis runt övre delen av strängbäddens mittpunkt, där strängmönstret är som tätast. Ett tätt strängmönster ger den mest solida och precisa träffen.

 

När strängarna åldras och tappar spänning ökar sweetspot-området. Det kan låta bra att den optimala träffpunkten ökar, men det är inte så enkelt. Om det optimala träffpunktsområdet är för stort kommer racketen inte att ge tillräckligt med feedback och känsla, vilket kan leda till inkonsekventa skott. De flesta människor tänker inte på vikten av att regelbundet stränga om sina tennisracketar, men det kan göra stor skillnad i ditt spel.

När borde jag stränga om mitt rack?

Strängar slits med spel och börjar tappa sin spänning ända från sekunden att de strängats om. Om de inte strängas om på länge kan det påverka din prestation negativt. Den första frågan är: vilken nivå spelar du på? Om du är en nybörjare kommer du att tolerera en större förändring i strängspänning än en professionell spelare. Detta beror på att nybörjare sällan märker någon förändring i strängens styrka. Men om du har spelat i ett tag, rekommenderas det starkt att du strängar om ditt rack regelbundet. Strängarna på ditt tennisrack tappar spänning för varje sekund som går, även när du inte spelar. Strängarna kan upplevas som "döda" efter 10-15 timmars spel. De kan upplevas som döda efter att de tappat cirka 20% av dess ursprungliga spänning. Det är vid den tidpunkten risken är störst för att du smäller dem och att du får arm- och axelskador. Eftersom strängarna är motorn i ditt racket, rekommenderas det att du strängar om dina rack efter varje 10-15 timmars spel för att maximera känsla och prestation.

Vad menas med kilo spänning på mina strängar?

Strängspänning är en viktig faktor för alla tennisspelare, eftersom det kan påverka prestationen hos ett rack dramatiskt. Strängspänningen i ditt racket påverkar din spin, kraft, kontroll och känsla, samt gör det möjligt för dig att anpassa ditt rack till ditt egna spel.

 

En av spänningens viktigaste roller är dess förmåga att ge kraft och kontroll i en spelares slag. Lägre kilo gör att strängarna kan lagra mer energi och överföra det till bollen vid bollträffen. Detta kan hjälpa spelare att generera mer kraft i sina slag, speciellt under en serve eller under ett grundslag. Det kan dock också orsaka en förlust av kontroll, eftersom racket har en mindre förmåga att absorbera energin från bollen, och strängarna har därmed mindre tid att röra sig och justera sig till bollriktningen. Högre kilo ger mer kontroll och precision, tillsammans med en skarpare känsla. Högre spänning kan kännas styvare och rekommenderas mer för spelare som spelar på hög nivå.

En spelare kan använda detta till sin fördel, eftersom man kan anpassa sitt rack efter sitt egna spel. Till exempel kan en spelare som föredrar ett styvare racket öka spänningen på sina strängar, medan en spelare som föredrar en mjukare känsla kan sänka spänningen. Tillverkaren har ett rekommenderat spänningsräckvidd som visas på varje racket. Om du inte har några speciella krav (som mer kraft eller kontroll) bör du börja med en medelspänning och sedan göra lämpliga justeringar upp eller ner nästa gång du strängar. Det finns naturligtvis mer komplexa alternativ, men som regel har de flesta spelare alla sina racket strängade med samma kilo. Om du spelar på ett långsammare underlag som grus, rekommenderas det att spela med lägre kilo eftersom bollen rör sig långsammare. Motsatsen gäller om du spelar på ett snabbare underlag som hardcourt eller gräs, då rekommenderas det att öka din spänning. Det finns verktyg som är gjorda för att mäta nuvarande spänning på dina strängar, såsom ERT-300 Tension Controller och Pro-T-One Chromatic String Tuner. 

En nybörjare bör spela med en lägre spänning på ca 20-23 kilo och med en mjuk sträng. Högre spänningar på 24 kg+ kräver att spelaren redan kan generera kraft från sin teknik. Mer erfarna spelare tenderar stränga högre och med hårdare strängar, eftersom de ger mer kontroll. För speciellt tävlingsspelare är det viktigt att strängarna behåller sin spänning så länge som möjligt och det är därför de föredrar polyestersträngar, då de sträcker sig mindre än till exempel multifilamentsträngar.

 

Sammanfattningsvis är strängspänning en viktig faktor för alla tennisspelare, eftersom det kan påverka kraften, spinnen, kontrollen och känslan av ett racket. Du bör ta din tid att experimentera med olika spänningar för att hitta det som fungerar bäst för dig. Detta gör att du kan anpassa ditt racket efter ditt egna spel och få ut det mesta i din prestation.

Vilka strängar borde jag välja?

Allting beror på din spelstil. Det finns fyra olika huvudsakliga strängtyper. Läs mer om olika strängtyper och konstruktioner nedan: 

- Syntetiskt Gut: Syntetiskt Gut är en bra all-round sträng med ordinär prestation och spelbarhet. Strängtypen är perfekt för nybörjare, yngre spelare och spelare som söker en bra sträng till att börja med. Syntetiskt Gut är dessutom vänlig mot dina muskler och leder.

- Monofilament: Monofilamentsträngar är för erfarna spelare som kräver maximal kontroll, spinn och hållbarhet. Monofilamentkonstruktionen ger avancerade spelare den nödvändiga kontrollen för att svänga större utan rädsla för att överträffa. Oftast gjord av polymer och co-polymer för erfarna spelare som söker efter kontroll, spin och hållbarhet.

 

- Natural Gut: Oöverträffad komfort, kraft, känsla, och optimala spelegenskaper och spänning. Används oftast av professionella spelare och är marknadens dyraste.

 

- Multifilament: Även om det är omöjligt att replikera den otroliga känslan och fantastiska kraften hos Natural Gut, är multifilamentsträngar ett mer prisvärt alternativ för många spelare. Förutom att det är vänligt mot dina muskler och leder, kommer denna strängtyp att hjälpa dig att hålla bollen djupt och frustrera din motståndare med högre nivåer av kraft och tempo.

Olika strängtyper och konstruktioner:

Även om strängar är gjorda av en mängd olika material, är de tre vanligaste nylon, polyester och det serösa membranet i ko-tarmarna. Dessa material spreds över fyra konstruktionstyper: Syntetiskt Gut (fast nylonkärna med en eller flera omslag), multifilament (1 000+ nylonmikrofibrer), polyester/sampolyester (polyesterbaserad monofilament) en Natural Gut (strängar från serösa membran).

String Constructions.webp

Syntetiskt Gut

 

Om du inte är säker på vilken sträng du behöver, börja med Syntetiskt Gut. Tillverkad av nylon, Syntetiskt Gut är en grundläggande solid kärnsträng som omsluts av ett eller flera lager för förbättrad prestation. Ett självklart val för värdejägare och nybörjare, Syntetiskt Gut är enkelt att spela med och kommer dessutom med ett bra pris. Även om denna sträng inte rekommenderas för avancerade spelare och strängbrytare, bör det noteras att Jim Courier vann fyra Grand Slams med Syntetiskt Gut. Fördelar med strängen är att den är ekonomiskt prissatt och ett bra allround-val, samt är perfekt för nybörjare. Nackdelar är dess ordinära övergripande prestation och spelbarhet och att den inte är extraordinär i någon kategori.

 

Multifilament

Även om det är omöjligt att replikera den sublima känslan och fantastiska kraften hos Natural Gut, är multifilamentsträngar ett likt och mer prisvärt alternativ för många spelare. För att efterlikna den strandade och flexibla konstruktionen av Natural Gut använder multifilament mycket böjliga syntetiska fibrer för att absorbera stötar och ladda bollen med kraft. Förutom att den är vänlig mot dina muskler och leder, kommer denna strängtyp att hjälpa dig att hålla bollen djupt och frustrera din motståndare med högre nivåer av tempo. Rekommenderas inte till strängbrytare. Fördelar med Multifilament är att det har en bra spelbrahet, det finns ett brett prisutbud, den är armvänlig, och har bra spänningsunderhåll. Nackdelar med strängen är att den är mindre kontrollorienterad, vissa multifilamentsträngar kan kännas “mosiga” (sämre känsla), och den håller inte lika länge för spelare som slår hårdare.

 

Natural Gut

Tillverkat av det fibrösa och stretchiga membranet från ko tarmar, är Natural Gut spelets mest kända och ikoniska strängtyp. Även om den har funnits sedan 1800-talet, har tennisbranschen ännu inte skapat ett alternativ som fångar magin i dess elasticitet, inklusive den oöverträffade komforten, kraften och känslan som flödar från den. Natural Gut behåller också sin spänning och optimala spelegenskaper längre än någon annan strängtyp, något som borde underlätta faktumet att det kommer med dess premiumprislapp. Förutom att det är ett populärt val för spelare med tennisarmbåge eller känsliga leder, är Natural Gut ensam genom att den kan spännas hårt för kontroll och spin utan att kompromissa komforten och känslan. Fördelar är att den har optimal spelbarhet, den har det bästa spänningsunderhållet, den är armvänlig, och den förblir spelbar vid mycket höga spänningar och kilo. Nackdelar är såklart att det är den dyraste strängtypen.

 

Polyester

Polyestersträngar, också i många fall kallat Monofilamentsträngar, är till för erfarna spelare som kräver maximal kontroll, spin och hållbarhet. Polyesterns magi ligger i dess styva monofilamentkonstruktion, som ger avancerade spelare den nödvändiga kontrollen för att kunna svinga hårt utan att behöva vara rädd för att tappa kontroll. Resultatet blir därmed mer självförtroende när du spelar aggressiv tennis. Även om den generellt är för styv och har för låg kraft för nybörjare, har konstruktionen gynnats av den ökade användningen av ett mjukgörande material, vilket resulterar i en mer vänlig bollträff för nybörjare. 

Det finns också flera monofilamentsträngar tillgängliga som är polyesterfria. Några exempel är Babolat Origin och Diadem Evolution. Båda är monofilamentpolyamider och ger ett fast och skarpt svar men inte inom polyestersfären. Ett annat exempel är Zyex Monofilament Monogut ZX som återigen inte innehåller någon polyester och erbjuder enastående dynamisk styvhet. Den är mjukare än polyester men inte lika bekväm som Natural Gut. Poängen är att inte alla monofilament skapas lika. 

Det finns också multifilamentsträngar i materialet co-polyester (co-poly). Co-poly är en term för polyestersträngar med några tillsatser i polymerbildningen för att modifiera polyesterns egenskaper. Den är oftast styvare och mindre elastisk än någon annan typ av tennissträng. Fördelar med monofilamentsträngen är att den är hållbar och att den har mycket kontroll och spin. Nackdelar är att den inte är lika armvänlig, den har lägre kraft, och tappar spänningen snabbare.

Gauge

Gauge är i huvudsak tjockleken på en sträng. Ju högre Gauge, desto tunnare sträng. Problemet med Gauge är dock att det inte finns ett standardiserat och universellt diagram. En 16 gauge för ett företag kan vara en 16L (L står för "light", vilket i princip betyder att det är halvvägs mellan två Gauge, tänk på en 16L som en 16,5) för en annan. Det är därför vi rekommenderar att du hänvisar till den faktiska millimeterstorleken. I allmänhet kommer tunnare strängar att ge mer kraft och spin, medan tjockare strängar ger mer kontroll och hållbarhet.

 

Omvandling av den amerikanska måttenheten för strängtjocklek till millimeter

 

15 = 1.41-1.49mm

15L = 1.34-1.40mm

16 = 1.26-1.33mm

16L = 1.22-1.26mm

17 = 1.20-1.24mm

17L = 1.16-1.20mm

18 = 1.10-1.16mm

19 = 1.00-1.10mm

rsg.webp

Viktiga parametrar att ta hänsyn till när du väljer strängar:

Varje tennissträng kommer med specifika fördelar som hjälper dig att optimera prestationen hos ditt rack. Nedan finns de viktigaste parametrarna du bör ta hänsyn till när du väljer strängar. 

 

Kraft

Om dina bollar landar kort i banan, och du har svårt att generera den kraft som behövs för att pressa din motståndare eller för att slå en vinnare, kan en kraftfullare sträng passa ditt spel. En bra regel för att hitta en kraftfullare sträng är att komma ihåg att mjukare alltid är bättre. Av denna anledning kommer de mest kraftfulla strängarna från de två mjukaste strängtyperna, alltså Natural Gut och Multifilament. För den hårt svingande polyesteranvändaren och strängbrytaren, som vill ha extra kraft men också kräver hållbarhet, rekommenderar vi att gå med en mjukare polyestersträng. Dessa sorts polyestersträngar, kallas vanligtvis för "co-polys" eller "co-polyestrar" och har en utmärkt hållbarhet samtidigt som de använder tillsatser för att öka kraften. Co-polys rekommenderas däremot inte för nybörjare.

 

Kontroll

Om du har problem med att hålla bollen innanför linjerna eller placera dina slag effektivt, kan en kontrollsträng hjälpa. Kontrollens magiska ingrediens är en hög styvhetsnivå, vilket är varför de bästa kontrollsträngarna kommer från polyesterkategorin. Styva polyestersträngar producerar inte bara mer hanterbara bollhastigheter och bollbanor, utan de hjälper också till med att generera spin, vilket gör det möjligt för spelaren att spela bollen med en hög grad av precision. Rekommenderas inte för nybörjare. Om du slår för många bollar långt och du inte är redo för en styv polyesterkontrollsträng, kan du få extra kontroll genom högre strängspänningar och en tjockare gauge.

 

Spin

Om du någonsin har sett den skarpa vinkeln på en passering från Rafael Nadal eller sett hur hans höga slag dyker ner plötsligt innanför linjerna och exploderar förbi hans motståndare, har du sett magin med spin. Spin är dock inte exklusivt för världens bästa spelare. Spin är nödvändigt för att kontrollera bollbanan och för att skapa en säker marginal. Mer spin kommer också att hjälpa dig att få bollen att dyka ner effektivt när du svingar med kraft. Precis som med kontroll kommer de bästa spinsträngarna från polyesterfamiljen. Om du vill lägga till lite topspin till ditt spel, behöver det inte vara en styv polyester. 

 

Komfort

Även om tennis inte anses vara en brutal sport, präglas varje slag av den upprepade och våldsamma kollisionen mellan boll och strängar, vars resultat går rakt till din arm i form av vibrationer och stötar. Av denna anledning är behovet av komfort av största vikt för många spelare, speciellt nybörjare med lättare racketar och opolerad teknik, men också alla spelare som har erfarenhet av tennisarmbåge. De bästa komfortsträngarna kommer från de naturliga tarm- och multifilamentfamiljerna eftersom deras böjlighet är avgörande för att absorbera stötar.

 

Hållbarhet

Ingenting varar för evigt, inklusive tennissträngar. De kommer så småningom att gå sönder på grund av stötkraft och/eller friktionsslitage som orsakas av strängrörelser. Även om dessa problem är ett mycket större problem för erfarna spelare med långa, snabba slag, är ingen spelare immun mot att smälla strängar. Precis som med kontroll- och spinnkategorierna kommer de bästa hållbarhetssträngarna från polyesterfamiljen, som länge har varit det mest populära alternativet för kroniska strängbrytare. Om du letar efter mer hållbarhet utan att behöva byta till en styv polyester, rekommenderar vi att du använder en Syntetisk Gut eller Multifilament med en tjockare gauge (15, 15L eller 16).

 

Hybrid

Tennissträngar kommer nästan alltid med avvägningar. Om du vill ha den mjuka komforten och den råa kraften hos Natural Gut, måste du vanligtvis ge upp lite kontroll och spin. Å andra sidan, om du är sugen på precisionen och hållbarheten hos en styv polyester måste du oftast offra lite komfort och kraft. Men om du vill ha en sträng som levererar det bästa av två världar bör du prova en hybridsetup. En hybridsetup kombinerar två olika strängtyper (en för de vertikala strängarna, den andra för de horisontella strängarna) för att ge dig ett utökat spelbarhetsområde.

bottom of page